Каква е разликата между UI и UX дизайн? | Rocket Studio

Блог

......

blog1_1683209955.webp

12.08.2022

Каква е разликата между UI и UX дизайн?

Живеем в красива ера на дизайна, с нови техники и тенденции, които идват и си отиват. Разработката на Frontend също набира все по-голяма скорост, като все повече и повече програмисти се включват в UI/UX дизайна.

Потребителският интерфейс (UI) и потребителското изживяване (UX) са две неща, които често зависят едно от друго, но всъщност са коренно различни.

Днес ще разгледаме тези различия, за да придобиете по-добра представа какво означават двата термина.

UI дизайн – как изглежда

Потребителският интерфейс (UI) се занимава с графичното оформление на приложения, който включва бутони, оформление на екрана, анимации, транзишани, микро-взаимодействия и т.н. Накратко, потребителският интерфейс е свързан с това как изглеждат нещата.

UI дизайнът включва следните формати:

  • Графичен потребителски интерфейс (GUI): GUI дизайнът включва как потребителите взаимодействат с визуалните и цифровите контролни панели на системата. Работният плот на компютъра е пример за GUI.
  • Гласово управляван интерфейс (VUI): Дизайнът на VUI се занимава с взаимодействието между потребител и система, използваща глас. Интелигентни асистенти като Bixby за мобилни устройства на Samsung и Siri за iPhone са примери за VUI.
  • Базиран на жестове интерфейс: Това се използва най-вече във виртуалната реалност (VR) и други сценарии за проектиране, базирани на жестове, които се занимават с ангажирането на потребителите в 3D пространства.

За добър дизайн на потребителския интерфейс трябва да вземете предвид тези характеристики:

  • Дизайнът трябва да се фокусира върху това да помага на потребителите да изпълняват целите си бързо с минимални усилия. Извършването на целите трябва да бъде безпроблемно изживяване.
  • Трябва да е приятно, задоволително и без разочарование.
  • Дизайнът на потребителския интерфейс трябва да комуникира стойността на бранда на компанията/организацията.

UX дизайн – как работи

UX (потребителското изживяване) дизайн се фокусира върху това как потребителите взаимодействат със системата. Логическата навигация и колко гладко и интуитивно е изживяването – всичко това попада в UX дизайна. Накратко, този тип дизайн помага на потребителите да имат положително изживяване.

За да получите усещане за UX процеса, ето някои от основните стъпки:

  • Interaction Design се занимава с това как потребителите могат да изпълняват целите си без усилие, като използват интерактивните компоненти на системата (преходи на страници, анимации, бутони и т.н.).
  • Изследването на потребителите включва провеждане на обширни изследвания, събиране на обратна връзка и идеи от нови или съществуващи клиенти, разбиране на нуждите на крайния потребител и вземане на дизайнерски решения въз основа на тези параметри.
  • Информационната архитектура включва организацията на информация и съдържание, от които потребителите се нуждаят, за да изпълняват целите си. Това изисква UX дизайнер да разбере връзката между различните набори от съдържание и да ги представи по възможно най-разбираемия начин.

За добър UX дизайн трябва да следвате тези практики:

  • Продуктът трябва да бъде лесен за използване, логичен и разбираем.
  • Продуктът трябва да решава проблемите на потребителите.
  • Продуктът трябва да бъде достъпен и използваем от широк кръг от хора.
  • Продуктът трябва да създаде положително изживяване за потребителя, позволявайки му да изпълнява целите си без разочарование.

Какви са основните разлики между UI и UX дизайн?

UI и UX дизайнът често се използват като взаимозаменяеми термини.

Докато крайният продукт изисква значителен принос от двете методологии за проектиране, процесът на проектиране на потребителски интерфейс и потребителското изживяване е много различен.

UX дизайнът се фокусира предимно върху цялостното изживяване на потребителя за решаване и изпълнение на проблема.

От друга страна, UI дизайнът е фокусиран върху това как изглежда и се усеща продуктът, когато проблемът се решава.

Ето основните разлики между UI и UX дизайна:

  • Основен фокус: Основният фокус на UI дизайнерите е да се справят с качеството и визуалните характеристики на крайния продукт и да използват hi-fi модели като прототипи. UX дизайнерите се фокусират повече върху целта и функционалността на крайния продукт и се грижат повече за логиката. Освен това, UI дизайнерите се занимават с техническите детайли на продуктовия дизайн, докато UX дизайнерите се фокусират повече върху управлението на проекти и анализа на проекта.
  • Използване на цвят: UI дизайнерите проектират прототипи в пълен цвят, докато UX дизайнерите го правят в черно, бяло или сиво.
  • Инструменти: UI дизайнерите използват инструменти като Sketch, Flinto, Principle и InVision за съвместно проектиране на изображения. UX дизайнерите използват базирани на wireframe рамки инструменти за прототипи като Mockplus.
  • Артистичен компонент: UI дизайнерите трябва да включат художествен компонент в своя дизайн, тъй като той е свързан с това, което крайният потребител вижда, чува и чувства. UX дизайнът има повече социален компонент, тъй като трябва да разбере какво потребителят иска да изпита в крайния продукт.
blog1_1683209955.webp
Най-новите тенденции в Е-commerce за 2023 г.

В бързо развиващата се епоха на e-commerce е от съществено значение да бъдете в крак с последните тенденции, за да осигурите конкурентно предимство и...

blog1_1683209955.webp
5 причини вашият бизнес да се нуждае от уебсайт през 2022г.

Последните години бяха предизвикателни за много фирми. Важно е през 2022 г. да положите всички усилия, за да осигурите на компанията си възможно най-г...

blog1_1683209955.webp
КАКВО Е E-COMMERCE?

E-commerce, известен още като електронна търговия или интернет търговия, се отнася до покупката и продажбата на стоки или услуги през интернет и прехв...